Orient Radio Bulgaria - Bulgaria's Turkish radio!

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Calinti Gozler/"Откраднати очи"/Stolen Eyes>>>

"Calinti Gozler"/"Откраднати очи"
“ Желанието на екипа бе това да е филм, който лекува раната, а не я отваря отново.”
Сценаристката Нери Терзиева
България-Турция, 2004, 101 мин, цветен
Това е история за странна, невъзможна, необяснима любов между туркиня и българин. Иван – чисто и романтично момче, е въвлечен в така наречения “възродителен процес”. Той отговоря за печатите, необходими за издаване на новите документи по времето на насилствената смяна на имената. Детската учителка Айтен се опитва да ги открадне, смятайки, че по този начин ще забави етническия геноцид. Неочаквано необичайната среща създава у двамата чувство на близост и Иван е изправен пред съдбоносен избор – да “преименува” Айтен или да поеме последствията, ако не го направи.
По-късно съдбата ги изправя отново един срещу друг. При акция на тогавашните спецчасти загива детенцето на Айтен. Иван изпада в шок. От съображения за сигурност заповядват да бъдат “изтрити” спомените му. В болницата е изолирана и Айтен.
От смъртта, като единствен житейски избор и за двамата, започва общият път на Иван и Айтен… Те постепенно преодоляват озлоблението, приемат различията помежду си и тръгват един към друг. Но дали другите ще приемат това? На Балканите хепиендът се случва рядко. От Турция се завръща братът на Айтен…
“ Желанието на екипа бе това да е филм, който лекува раната, а не я отваря отново.”
Сценаристката Нери Терзиева
РАДОСЛАВ СПАСОВ
Български оператор и режисьор, роден през 1943 г. Завършва операторско майсторство във ВГИК (Москва) през 1971 г. Един от най-изтъкнатите български оператори, той е заснел над 20 игрални филма. Работил е с някои от най-големите български режисьори – Георги Дюлгеров, Едуард Захариев, Иван Андонов, Георги Стоянов, Киран Коларов, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков. Дебютира като режисьор през 1993 г. със “Сирна неделя”.
Stolen Eyes / Откраднати Очи (2005)

http://www.arenabg.com

Calinti Gozler/"Откраднати очи"/Stolen Eyes

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар