Orient Radio Bulgaria - Bulgaria's Turkish radio!

сряда, 1 юни 2011 г.

Ешреф Кахраман от Джебел,прекарал 2 години в Белене,предяви иск за 200 000 лева срещу България,заради т.нар.Възродителен процес"

Ешреф Кахраман от Джебел,прекарал 2 години в Белене,предяви иск за 200 000 лева срещу България,заради т.нар.Възродителен процес"!




Мъж поиска 200 000 лева обезщетение за възродителния процес

Мъж от Джебел, прекарал 2 години в Белене, предяви иск за 200 000 лева за причинени му неимуществени вреди и здравословни проблеми по верме на т. нар. "възродителен процес" у нас. Това е първото дело, заведено от частно лице срещу държавни институци, във връзка с възродителния процес.

Ешреф Кахраман бил задържан през 1984 година. Извеждат го от дома му за справка, а вместо това го пращат в лагера в Белене. Там той прекарва 23 месеца. След Белене Ешреф е изпратен в плевенското село Изгрев, където прекарва още 2 години. През 1989 г. бяга със семейството си в Труция.

Защо му се е случило всичко това разбира едва преди 3 години, когато отваря досието си. Разбира, че е бил разследван като организатор на тълпите. Днес Ешреф не очаква справедливост в България. Планира да се обърне към европейския съд в Страсбург.

По данни на изселническата организация "Бахад" пряко засегнатите от Възродителния процес са близо 1 200 души от цялата страна. Повече от половината от тях също ще подадат искове в съда. Желанието им е вдъхновителите и главните извършители на престъпленията да бъдат изправени пред съд.



Esref Kahraman - Cebel - 01.06.2011 by timesbg

бтв / BgTimes.Net

Ешреф Кахраман от Джебел,прекарал 2 години в Белене,предяви иск за 200 000 лева срещу България,заради т.нар.Възродителен процес"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар